top of page

Τελευταία νέα

Το 92% αυτού που βάζουμε στο πιάτο μας, το καταναλώνουμε!

ScienceDaily, 22 July 2014.

 

Είναι γεγονός ότι οι περισσότερες μελέτες και τα άρθρα που αφορούν τη μερίδα του πιάτου εστιάζουν στην ποσότητα των τροφίμων που θα σερβιριστεί και όχι στην ποσότητα που τελικά θα καταναλωθεί. Είναι αλληλένδετα αυτά τα 2; Και αν ναι σε τι βαθμό μας επηρεάζει το τι περιέχει το πιάτο μας;

Προσοχή στον σιωπηλό υποσιτισμό!

 

Καθώς όλος ο πλανήτης προσπαθεί να περιορίσει την πανδημία του νέου κορωνοϊού και της λοίμωξης COVID-19 οι περισσότεροι από εμάς αισθάνονται ολοένα και περισσότερο άγχος. Όταν δημιουργούνται αγχωτικές και στρεσογόνες συνθήκες τέτοιου μεγέθους και έκτασης συχνά εμφανίζονται σημαντικές αλλαγές στην διατροφική συμπεριφορά των ανθρώπων, σύμφωνα και με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Διαιτολόγων – Διατροφολόγων.

Όλοι κατανοούμε, πιστεύω, ότι μόνο και μόνο λόγω του περιορισμού της φυσικής μας δραστηριότητας θα πρέπει ενδεχομένως να επαναϋπολογιστεί η ενεργειακή μας πρόσληψη και να γίνει ίσως ένα ήπιος, ελεγχόμενος και σωστά σταθμισμένος θερμιδικός περιορισμός. Από εκεί όμως και μέχρι να φτάσουμε σε καθεστώς διατροφικής τρομοκρατίας και τρομολαγνείας απέχουμε πολύ.

Διατροφική διαχείριση στα χρόνια του κορωνοϊού (μέρος 3ο)

Θέλοντας, λόγω ειδικότητας, να βοηθήσω όσο μπορώ στην αποτελεσμματικότερη αποκατάσταση της βιοχημικής μας ισορροπίας (καθοριστικής για την ψυχοσωματική ανταπόκριση του οργανισμού μας, ιδιαίτερα σε συνθήκες έντονου στρες) συνεχίζω την ανάρτηση ενός εβδομαδιαίου ενδεικτικού διατροφικού πλαισίου γευματικών επιλογών που να ικανοποιούν σε γενικές γραμμές τις τέσσερις (4) βασικές διατροφικές αναγκαιότητες της εποχής (επαναϋπολογισμό ενεργειακών αναγκών, επαρκή πρόσληψη σε μάκρο και μικροθρεπτικά συστατικά, καλή θρέψη, σωστή διαχείριση πρώτων υλών).

Διατροφική διαχείριση στα χρόνια του κορωνοϊού (μέρος 2ο)

 

Η διατροφική μας ρουτίνα θα πρέπει να επαναϋπολογιστεί.

Πρέπει να τρώμε λιγότερο (αν όχι σε ποσότητα τουλάχιστον σε ενεργειακό αποτύπωμα) την στιγμή που θέλουμε ή έχουμε την συναισθηματική ανάγκη να τρώμε περισσότερο (!!!) και να φροντίζουμε οι διατροφικές επιλογές να είναι πλούσιες σε ισχυρούς αντιοξειδωτικούς και αντιφλεγμονώδεις παράγοντες, μεριμνώντας ταυτόχρονα για τα της οικιακής μας οικονομίας.

Διατροφική διαχείριση στα χρόνια του κορωνοϊού (μέρος 1ο)

 

 

Οι μέρες είναι περίεργες. Η κατάσταση δεν χρήζει πανικού, αλλά ευσυνειδησίας. Ενόψει της κρίσης που αντιμετωπίζουμε κρίνω σκόπιμο, λόγω ειδικότητας, να πάρω θέση και να αναφέρω συνοπτικά κάποια χρήσιμα που μπορούμε να κάνουμε για να προασπίσουμε την υγεία μας και να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.

H πολυδύναμη αντιμετώπιση της παχυσαρκίας

 

 

Βασισμένοι σε στοιχεία επιδημιολογικά ερευνητές υπολόγισαν την απώλεια ετών ζωής ανάλογα με την ηλικία, το φύλο και το βαθμό της παχυσαρκίας. Έτσι ένας 20χρονος νέος άνδρας με ΔΜΣ>40 (νοσηρή παχυσαρκία) έχει 13 έτη απώλεια από τη διάρκεια της ζωής του η οποία θα ήταν 78 έτη (μέσος όρος). Αυτό αντιπροσωπεύει 17% μείωση της συνολικής διάρκειας της ζωής του. Τα αντίστοιχα νούμερα για  μια  συνομήλικοι  νέα  γυναίκα  με  ίδιο  βαθμό  παχυσαρκίας  είναι 8 έτη (σε προβλεπόμενη διάρκεια ζωής 81 έτη) και 10% μείωση της διάρκειας της ζωής της.

Σταματήστε να θρέφετε τις φλεγμονές

 

 

Συχνά γίνεται αναφορά σε φλεγμονώδεις και αντιφλεγμονώδεις δίαιτες, όμως η σύγχυση και η παραπληροφόρηση γύρω από αυτούς τους όρους είναι μεγάλη. Πολλοί άνθρωποι δεν έχουν ξεκαθαρίσει τί είναι η φλεγμονή και γιατί θα έπρεπε να ανησυχούμε για αυτή, ενώ υπάρχουν αρκετοί μύθοι σχετικά με το ποια τρόφιμα επηρεάζουν μία φλεγμονή. Παρακάτω αναφέρονται όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζετε.

Το ξεχασμένο συστατικό της διατροφής σου...

 

 

 

Είναι πολλά τα χρόνια όπου η ανθρωπότητα ή καλύτερα οι δυτικές αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες κοινωνίες αναζητούν το μυστικό της καλής θρέψης και της διατροφικής ισορροπίας. Το παράδοξο είναι πως στο κυνήγι της απανταχού ισορροπίας , οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στην ανισορροπία.

Φοινικέλαιο: Ένα αμφιλεγόμενο λάδι!

 

 

 

Το φοινικέλαιο είναι ένα εδώδιμο έλαιο, που τια τελευταία χρόνια έχει έρθει στην επικαιρότητα κάτω από ένα φως αμφισβήτησης και έριδος, μετά από πρόσφατες αναφορές ότι είναι πιθανώς καρκινογόνο, όταν υπόκειται σε υψηλές θερμοκρασίες κατά την επεξεργασία του....

Μικρές συνήθειες που αγαπά η καρδιά σας

 

 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς ας δούμε κάποια μικρά βήματα που μπορούν να φέρουν μεγάλες αλλαγές στην υγεία της καρδιάς μας.

Στην υγειά σας!

​​

Η εμπειρία μου ως διαιτολόγος: 6 πράγματα που έμαθα στην πράξη!

 

Όλο το καλοκαίρι, άκουγα 2 στις 3 παρέες δίπλα μου να ανταλάσσουν απόψεις, γνώμες και βεβαιότητες για δίαιτες, διαιτολόγους και άλλα τέτοια συναφή (η κατάρα να θες να κάνεις διακοπές από την δουλειά και εκείνη να σε βρίσκει παντού..). Θεωρώντας λοιπόν ότι είναι άδικο να "κρυφακούω" μόνο εγώ εσάς, αποφάσισα να σας βάλω για λίγο να "κρυφοκοιτάξετε" και εσείς μέσα από την επειρία ενός διαιτολόγου...

Διαισθητική διατροφή: Όταν το σώμα γνωρίζει καλύτερα

Ένα πρόγραμμα διατροφής δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένο, παρ’ όλη την υπακοή στους κανόνες διατροφής και άσκησης, αν δεν υπάρξει ισορροπία και στην ψυχή. Οι ειδικοί στην περίπτωση αυτή απορρίπτουν την κλασική δίαιτα με τους αυστηρούς κανόνες και εστιάζουν πολύ περισσότερο σε μια εξατομικευμένη προσέγγιση της καθημερινής διατροφής με βάση το εξής μότο: το σώμα του καθενός γνωρίζει από μόνο του τι είναι καλύτερο αλλά και τι ακριβώς χρειάζεται. Έτσι το άτομο εκπαιδεύεται να αναγνωρίζει την βιολογική πείνα και τον κορεσμό, προκειμένου να λάβει αποφάσεις για το φαγητού του.

Αλήθεια εσείς ξέρετε τί ψωμί τρώτε… Μύθοι & αλήθειες για το ψωμί!

​​

Mήπως το ψωμί είναι πια εντελώς περιττό στη διατροφή μας; H ψίχα είναι πιο παχυντική από την κόρα; Περιέχει χημικά πρόσθετα το ψωμί; Πότε να επιλέξω λευκό και πότε μαύρο;

8 απλά βήματα για να τονώσετε τον μεταβολισμό σας

 

 

 

Ένας «τεμπέλης» μεταβολισμός και μια «κολλημένη» ζυγαριά είναι, τις περισσότερες φορές, αρκετά για να ενισχύσουν πολλούς διατροφικούς μύθους και να δημιουργήσουν πολλές παραπλανητικές παρεξηγήσεις.

Με αυτούς του 8 απλούς -αλλά άγνωστους- τρόπους μπορείτε να δώσετε ώθηση στον μεταβολισμό σας και να διώξετε κάποια από τα κιλά που σας ταλαιπωρούν. 

Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης 2017: «Αγάπησε τα οστά σου, προστάτεψε το μέλλον σου»

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης εορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την πρόληψη, τη διάγνωση και την αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης. Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Οστεοπόρωσης, δείτε πώς ακριβώς επηρεάζει η πάθηση τα οστά και ποια είναι τα μέτρα που μπορείτε να πάρετε για να προστατευτείτε.

16 Οκτώβρη : Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

 

 

 

Η υγεία του άτομου και του πληθυσμού γενικά είναι αποτέλεσμα αλληλεπίδρασης της γενετικής και ενός αριθμού περιβαλλοντικών παραγόντων. Η διατροφή είναι ένας παράγοντας ύψιστης σημασίας. Το γενικό προφίλ των ανθρώπων δεν έχει αλλάξει εδώ και 10000 χρόνια. Αντιθέτως μεγάλες αλλαγές έχουν συμβεί στις διατροφικές προλήψεις, στην κατανάλωση ενέργειας και στη φυσική άσκηση.

 

 

 

 

Αν κάποιος σας έλεγε ότι μια μερίδα λάχανο και μια φέτα κέικ είχαν ακριβώς τις ίδιες θερμίδες, ποιό από τα δύο θα επιλέγατε; Η αλήθεια είναι πως για τους περισσότερους δεν υπάρχουν και πολλά ηθικά διλήμματα ως προς την απάντηση που θα έδιναν στην παραπάνω ερώτηση. Και όμως δεν είναι όλες οι θερμίδες ίδιες...

Διατροφή μετά τις διακοπές : ευκαιρία ή τιμωρία...?

 

 

 

Στο πλαίσιο της χαλάρωσης των καλοκαιρινών μας διακοπών, πολύ συχνά καταφεύγουμε σε ανεξέλεγκτη κατανάλωση τροφίμων ή/και ποτών. Όλη η πίεση του χειμώνα, πολλές φορές μας κουράζει και μας κάνει να ξεφεύγουμε θερμιδικά κατά τις ώρες χαλάρωσής μας σε μια παραλία. Τι συμβαίνει όμως όταν επιστρέφουμε; Πόσο πιο ψυχοφθόρα είναι η αντιμετώπιση των περιττών κιλών μερικών ημερών χαλάρωσης.

9+1 συμβουλές για την διατροφή του καλοκαιριού....

 

Καλοκαιράκι, παραλία, έξοδοι, τσιμπολόγημα, διακοπές, αλκοόλ, κρέπες, παγωτά.....

Το καλοκαίρι τα πλαίσια γίνονται πιο ευέλικτα, το πρόγραμμα και η διάθεση χαλαρώνει, αλλά δυστυχώς ενίοτε το ίδιο κάνει και το σώμα, προκαλώντας ταχύτατη αύξηση στον δείκτη της ζυγαριάς, με όλα τα προβλήματα που αυτό συνεπάγεται!

Οι παρακάτω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να ευχαριστηθείτε το καλοκαίρι και να διατηρήσετε τον έλεγχο της διατροφής, της υγείας και της σιλουέτας σας.

Σαν βγεις στον «πόλεμο» κατά των λιπαρών, κράτα μικρό καλάθι....

 

Ο "πόλεμος" στα κορεσμένα λίπη είναι το μεγαλύτερο λάθος στην ιστορία της διατροφής;

Ενώ, τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι έχουν μειώσει την πρόσληψη ζωικών λιπών και διαιτητικής χοληστερόλης, πολλές σοβαρές ασθένειες έχουν αυξηθεί, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε πια στη μέση των παγκόσμιων πανδημιών της παχυσαρκίας, του μεταβολικού συνδρόμου και του διαβήτη τύπου ΙΙ.

Τεχνητές χρωστικές ουσίες: Όταν το χρώμα κάνει κακό!

Τα πολύχρωμα πασχαλινά αβγά μπορεί να δίνουν άλλο «χρώμα» στο Πάσχα και οι διάφορες επεξεργασμένες τροφές με τα λαχταριστά, έντονα χρώματα  να κάνουν πιο… ελκυστική τη διατροφή μας. Τι συμβαίνει, όμως, με τις τεχνητές χρωστικές ουσίες που περιέχουν και πόσο βλαβερές μπορεί να είναι;

5 συμβουλές του διαιτολόγου που πρέπει να αγνοήσετε τις γιορτές!

 

 

Φέτος δεν θα ήθελα να σας δώσω και εγώ με τη σειρά μου, για ακόμα μια φορά, συμβουλές για τί πρέπει να ακολουθήσετε αλλά αντίθετα να σας προτείνω 5 συμβουλές του διαιτολόγου που θα πρέπει να αγνοήσετε στις γιορτές...

Ζώντας με Διαβήτη: Ρυθμίστε τον και ξεχάστε τον

 

 

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη διαβάστε όλα όσα θέλετε να ξέρετε γι' αυτή τη νόσο.

​​​

Το "αγωνιστικό" πρωινό

Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας. Ειδικά για τους δρομείς, όμως, και συγκεκριμένα το τελευταίο πρωινό την ημέρα του αγώνα, η αξία του αποκτά μεγαλύτερη σημασία καθώς μπορεί να επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τόσο την επίδοσή σας όσο και την απόλαυση του αγώνα.

Είτε ετοιμάζεστε για τα 5, τα 10 ή τα 42,195 χλμ., υπάρχουν κάποιοι πολύ σαφείς κανόνες για το πρωινό γεύμα πριν τον αγώνα προκειμένου, στην αφετηρία, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα να είναι σε φυσιολογικά επίπεδα και οι μύες πλήρεις σε γλυκογόνο.....

Χορτοφαγία: Επικίνδυνη Μόδα Ή Ισορροπημένη Διατροφική Επιλογή;

H χορτοφαγία κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια. Τα δημοσιεύματα και τα ενημερωτικά άρθρα που την αφορούν συνεχώς πληθαίνουν ενώ πολλές είναι και οι επιδημιολογικές μελέτες που μαρτυρούν πως μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά οφέλη για την υγεία

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα χορτοφαγίας (1 Νοεμβρίου) αλλά και το 1ο vegan festival που πραγματοποιήθηκε αυτό το Σαββατοκύριακο στην Αθήνα ενημερώσου σωστά για τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει στην υγεία σου ένα χορτοφαγικό σχήμα διατροφής αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν οι κακοί χειρισμοί. Επέλεξε συνειδητά αυτό που σου ταιριάζει περισσότερο σαν άτομο, σαν οργανισμός και σαν φιλοσοφία.

Ποιες τροφές ωφελούν τα οστά μας;

 

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της οστεοπόρωσης γνωρίστε πως θα διατηρήσετε τα οστά σας γερά.

Το αβοκάντο στο.... μικροσκόπιο

 

 

Πρόκειται για ένα πολύτιμο φρούτο που σε αντίθεση με όλα τα άλλα -τα οποία έχουν μόνο σάκχαρα- περιέχει και λιπαρά! Ας δούμε, λοιπόν, ποια είναι τα συμπεράσματα των ερευνών για το φρούτο με τη μοναδική βουτυρώδη γεύση.

Βούτυρο vs Yγιεινών λιπαρών : Ποιος (τελικά) ο ρόλος τους σε καρδιοπάθεια, πρόωρο θάνατο και απώλεια βάρους

Η «κόντρα» ανάμεσα σε καλά και κακά λιπαρά φαίνεται πως καλά κρατεί, αφού, παρά τα πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στην επιθεώρηση PLoS One και υπέδειξαν ότι η κατανάλωση βουτύρου σχετίζεται ελάχιστα με την πρόωρη θνησιμότητα και καθόλου με την καρδιοπάθεια ή το εγκεφαλικό, μια άλλη έρευνα, αυτή τη φορά στην επιθεώρηση JAMA Internal Medicine, έρχεται και πάλι να υπογραμμίσει ότι τα ακόρεστα λιπαρά είναι ευεργετικά για την υγεία, σε αντίθεση με τα κορεσμένα και τα τρανς λιπαρά, τα οποία συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου.

Νερό: Πηγή ζωής και ομορφιάς

 
Με μηδενική θερμιδική αξία, είναι ιδανικό για όλες τις δίαιτες. Παρουσιάζεται σαν πρότυπο του τέλειου υγρού και διαθέτει τεράστια ζωτική και θρεπτική αξία, σε σημείο μάλιστα που κανένας άνθρωπος, ζώο η φυτό, δεν μπορεί να ζήσει χωρίς αυτό.
Το νερό είναι απαραίτητο για την επιβίωση, την υγεία, τη διαύγεια αλλά και την ομορφιά μας. Σε τι ακριβώς χρησιμεύει στο σώμα μας;

Κάντε το νερό πιο ελκυστικό: Πώς να δώσετε στο νερό σας ωραία γεύση

 

 

Δεν είστε και οι μεγαλύτεροι λάτρεις του νερού; Ιδέες που θα σας βοηθήσουν να καταναλώνετε τις ποσότητες που πρέπει, απολαμβάνοντας και μια καλύτερη γεύση.

 

Τα υπέροχα και... ευεργετικά γλυκά της Σαρακοστής

Η  νηστεία μας βοηθά να απολαμβάνουμε γλυκά τα οποία είναι ευεργετικά για την υγεία μας! Έτσι αποφεύγοντας την κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το βούτυρο και τη σοκολάτα γάλακτος μπορούμε να απολαμβάνουμε γλυκά, νόστιμα και υγιεινά τα οποία φροντίζουν τόσο για την προαγωγή της υγείας μας, όσο και για την διατήρηση της σιλουέτας μας, αρκεί φυσικά να μην ξεπερνάμε τις συνιστώμενες ποσότητες.

Πηγή: Περιοδικό ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ

6+1 λόγοι για να αποτοξινωθείτε από την ζάχαρη...

 

 

Ο μέσος άνθρωπος λαμβάνει περίπου 300 περιττές θερμίδες καθημερινά λόγω της ζάχαρης, σύμφωνα με μια πρόσφατη αναφορά του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Πάρα πολλές τροφές έχουν προσθήκες ζάχαρης, τις οποίες δεν καταλαβαίνουμε καν. Από τα επεξεργασμένα τρόφιμα, μέχρι τον πρωινό μας καφέ, καταναλώνουμε ζάχαρη σε υπερβολικό βαθμό. Τι συμβαίνει όμως όταν τη σταματάμε;

 

"Ξεφουσκώστε" χωρίς δίαιτα......

 

Οι μέρες πέρασαν, πολλά πιάτα άδειασαν και τώρα που ήρθε η ώρα να κάνετε τον διατροφικό απολογισμό σας πολλοί από εσάς συνειδητοποιείτε πως  2-3 κιλά έχουν «κάτσει» στην περιφέρεια ή στοιν κοιλίτσα σαν γιορτινό ενθύμιο. Mήπως τα 2-3 επιπλέον κιλά που δείχνει η ζυγαριά σας είναι πλασματικά; Tο γεγονός  ότι δεν κουμπώνει το φερμουάρ της φούστας ή του παντελονιού σας μπορεί να μην οφείλεται μόνο σε αύξηση του λίπους, αλλά σε φούσκωμα και πρήξιμο είτε λόγω κατακράτησης υγρών είτε λόγω κατανάλωσης ορισμένων τροφών που προκαλούν τέτοιου είδους συμπτώματα.

Οδηγίες επιβίωσης για την διατροφή των Χριστουγέννων

Αναμφισβήτητα, η πιο αγαπημένη εποχή του χρόνου είναι και πάλι εδώ! Τα Χριστούγεννα αποτελούν για όλους μας περίοδο χαράς και ξεγνοισιάς. Σχεδόν κάθε μέρα του Δεκεμβρίου υπάρχει και μια ονομαστική εορτή και σίγουρα όλοι μας έχουμε κάποιον στη δουλειά ή στο οικογενειακό μας περιβάλλον, που γιορτάζει και θα οργανώσει μια κοινωνική εκδήλωση που θα περιέχει φαγητό και γλυκά.

Γνωρίζοντας ότι ο μέσος άνθρωπος κατά τη διάρκεια των εορτών παίρνει 1,5-2 κιλά, είναι αναγκαία λίγη προσοχή, ώστε να αποφύγουμε αυτή την ενοχλητική πρόσληψη βάρους.

Super food η κολοκύθα της Σταχτοπούτας!

 

Πρωταγωνίστρια του Halloween και της Σταχτοπούτας. Έχει κερδίσει τις εντυπώσεις σε όλες τις γκουρμέ κουζίνες αφού αποτελεί το πιο διαδεδομένο υλικό για πίτες, βελουτέ σούπες και άλλες συνταγές.

Ο λόγος περί κολοκύθας η χρήση της οποίας κερδίζει συνεχώς φανατικούς οπαδούς και στην Ελλάδα.Εκτός του ότι αποτελεί ένα από το κατεξοχήν φθινοπωρινό λαχανικό αποτελεί ασπίδα προστασίας για την υγεία καθώς τόσο οι σπόροι όσο και η σάρκα της περιέχουν βιταμίνες,μεταλλικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία.Γεγονός που την κατατάσει ανάμεσα στα υπέρ τρόφιμα.

Low budget υγιεινή διατροφή

 

 

Η ένταση, το άγχος, και οι δυσκολίες γενικά, που έχει επιφέρει η οικονομικής κρίση, μας οδηγούν συχνά σε κακές διατροφικές επιλογές, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την εμφάνιση προβλημάτων υγείας. Υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή όμως δε σημαίνει απαραίτητα παραπάνω έξοδα, αρκεί να έχουμε τη γνώση και την ικανότητα να κάνουμε τις σωστές επιλογές

Νηστεία: ευκαιρία ή παγίδα;

 

Με αφορμή την περίοδο της Σαρακοστής, που ξεκινά την Καθαρά Δευτέρα, σάς παρουσιάζουμε τα υπέρ και τα κατά της νηστείας, καθώς και μερικές συμβουλές που θα μας βοηθήσουν, ώστε να τη διαχειριστούμε καλύτερα. Επίσης, προτείνουμε 5 νηστίσιμες τροφές, δημοφιλείς για τη διατροφική τους αξία.

 

Πηγή : www.vita.gr

Διατροφή:ο καλύτερος σύμμαχος κατά του καρκίνου

 

Σύμφωνα με υπολογισμούς του διεθνούς ινστιτούτου κατά του καρκίνου (NCI) 1 στους 3 θανάτους που προκαλούνται από καρκίνο είναι άμεσα συσχετιζόμενοι με τη διατροφή. Πολλά από τα προϊόντα διατροφής που χρησιμοποιούμε καθημερινά περιέχουν ουσίες και θρεπτικά συστατικά που φέρουν αντικαρκινική δράση.

 

Πηγή:www.iatronet.gr

 

Γιορτές τέλος, ώρα για restart.........

 

Η γαλοπούλα, το χοιρινό, οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα, οι δίπλες, πέρασαν από το πιάτο σας, χωρίς να καταφέρουν να μείνουν πολλή ώρα, αφού φροντίζατε να το αδειάζετε πάραυτα. Οι μέρες πέρασαν, πολλά πιάτα άδειασαν και τώρα ήρθε η ώρα να κάνετε λίγο κράτει και να στραφείτε προς πιο υγιεινές τροφές, όχι μόνο για να χάσετε τα κιλά που ενδεχομένως να πήρατε, αλλά για να «ξεκουράσετε» λίγο τον οργανισμό σας από το πολύ και «άτακτο» φαΐ και τις λιπαρές επιλογές που κάνατε τόσες μέρες.

Τρία πράγματα που δε φανταζόσασταν για τον καφέ!

 

Ο καφές είναι ένα από τα πολυσυζητημένα θέματα διατροφής σήμερα. Σίγουρα θα έχετε διαβάσει πολλές φορές τόσο για τα θρεπτικά του συστατικά όσο και για την επίδρασή του σε διάφορες πτυχές της υγείας όπως στο διαβήτη , τα καρδιαγγειακά , τον καρκίνο του προστάτη, τη νόσο Πάρκινσον αλλά και σε ιδιαίτερες πληθυσμιακές ομάδες όπως οι αθλητές, είστε όμως βέβαιοι ότι τα γνωρίζετε όλα για τον καφέ;

 

Η οικονομική κρίση απειλεί τη διατροφή μας;

www.nutrimed.gr

 

Το έχουμε πλέον αποδεχτεί. Η Ελλάδα βρίσκεται σε οικονομική δίνη και διανύει μία κρίσιμη περίοδο που ήδη αποτελεί ιστορία. Ποιες είναι όμως οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στις τιμές των τροφίμων και τις διατροφικές μας επιλογές;
Το παραπάνω θέμα συζητήθηκε στο τελευταίο Στρογγυλό Τραπέζι του 12ου Πανελληνίου Συνεδρίου Διαιτολογίας – Διατροφής που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Αθήνα.

Αδυνάτισμα "high-tech"

www.vita.gr

 

Με τα ποσοστά παχυσαρκίας στον κόσμο να αυξάνονται και περισσότερους ανθρώπους να προσέχουν τη διατροφή τους, η ζήτηση για συσκευές που κάνουν την καταμέτρηση θερμίδων και την παρακολούθηση όσων καταναλώνουμε ευκολότερη υπόθεση αναμένεται να φτάσει στα ύψη.

 

 

Αντισταθείτε στους ιούς με τα όπλα της φύσης

 

 

Περιφέρεστε άσκοπα στο σπίτι με το θερμόμετρο υπό μάλης, ο βήχας δεν σας αφήνει να κλείσετε μάτι τη νύχτα και τα χαρτομάντιλα που έχετε καταναλώσει εξαιτίας της ακατάσχετης καταρροής και του συνεχόμενου φτερνίσματος είναι τόσα που ισοδυναμούν με... οικολογικό έγκλημα! Αν η συγκεκριμένη περιγραφή όχι μόνο σας είναι γνωστή, αλλά επαναλαμβάνεται και σε τακτά χρονικά διαστήματα κάθε χειμώνα, μάλλον ήρθε ο καιρός να αναλάβετε δράση... ή να αφήσετε τη φύση να αναλάβει δράση για εσάς.

Σωστή διατροφή για μια καλή σχολική χρονιά!

 

 

 

Έναρξη σχολικής χρονιάς, έναρξη δραστηριοτήτων και πάλι για πολλούς μαθητές. Τα παιδιά έχουν να αντιμετωπίσουν για έναν ακόμη χρόνο, εξισώσεις, γραμματική και πολλές ακόμη νέες πληροφορίες, για τις οποίες χρειάζεται καλή πνευματική λειτουργία και φυσικά αντοχή. Η καλή και ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για να καταφέρει ο μαθητής να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της νέας σχολικής χρονιάς και να βγει νικητής!

Πώς επιδρά η άσκηση στην όρεξη;

www.hda.gr

 

Γιατί μερικοί άνθρωποι τρώνε περισσότερο όταν γυμνάζονται ενώ άλλοι λιγότερο; Όρεξη είναι η επιθυμία του ανθρώπου για τροφή. Η άσκηση φαίνεται ότι μπορεί να εμπλακεί στη ρύθμιση της όρεξης, αν και οι μηχανισμοί δεν είναι πλήρως διευκρινισμένοι.

 

Τι καινούριο έρχεται στον χώρο της Διατροφής?

 

Είναι γνωστό ότι οι τροφές αποτελούνται από μια πληθώρα συστατικών που είτε μόνα τους, είτε συνεργικά συμβάλλουν στη θεραπευτική τους δράση. Κάποιες από αυτές τις γνωρίζουμε ήδη, αρκετές τις μαθαίνουμε σήμερα, αλλά τις περισσότερες δεν τις έχουμε ανακαλύψει ακόμα

 

 

 

Πρωινό και για...λιγότερο εργασιακό stress

www.hda.gr

 

 

 

Το πόσο συχνά καταναλώνει κάποιος πρωινό συνδέεται με υψηλότερη πρόσληψη βιταμινών και μετάλλων, που είναι κλειδιά για την καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού.

 

Πώς ταΐζουμε τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία

www.iatronet.gr

 

 

Διατροφικές συμπεριφορές παιδιών και συμπεριφορές σίτισης γονέων ανάλογα με τη φάση της εξέλιξης του παιδιού.

 

 

 

Please reload

Τα μικρά μυστικά του καφέ

www.nutrimed.gr

 

Καφέ ήπιατε σήμερα; Κρύος ή ζεστός, ο καφές είναι η καθημερινή συντροφιά πολλών ανθρώπων στη δουλειά, στο σπίτι αλλά και στις κοινωνικές συναναστροφές. Τα είδη του καφέ είναι πολλά (στιγμιαίος, ελληνικός κ.α.) και αρκούν για να καλύψουν όλα τα γούστα.
 

‘’Κακές’’ τροφές που σας βοηθούν να χάσετε λίπος

www.iatronet.gr

 

Οι τροφές πειρασμοί φαίνεται να μας περιτριγυρίζουν ιδιαίτερα όταν προσπαθούμε να χάσουμε βάρος.

Ωστόσο πολλές τροφές που έχουν κακή φήμη δεν είναι τόσο τρομερές τελικά.

Να που κάποιοι πειρασμοί κάνουν καλό στη δίαιτά μας. Δείτε ποιες είναι οι…ευλογημένες αμαρτίες.

 

bottom of page