NutriBrain
Μαρία Π.Μπίζιου, MSc
Κλινική Διαιτολόγος -Διατροφολόγος
Διατροφική διαχείριση στα χρόνια του κορωνοϊού
Οι μέρες είναι περίεργες. Η κατάσταση δεν χρήζει πανικού, αλλά ευσυνειδησίας. Ενόψει της κρίσης που αντιμετωπίζουμε κρίνω σκόπιμο, λόγω ειδικότητας, να πάρω θέση και να αναφέρω συνοπτικά κάποια χρήσιμα που μπορούμε να κάνουμε για να προασπίσουμε την υγεία μας και να θωρακίσουμε την άμυνα του οργανισμού μας.
Η κανονικότητα και οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας έχουν αλλάξει και συνεχίζουν να αλλάζουν αιφνιδιαστικά και με ταχύτητα που το μυαλό και το σώμα μας δυσκολεύονται πολύ να μεταβολίσουν, αυξάνοντας το stress, την ανασφάλεια και την ανησυχία μας.
Τι συμβαίνει λοιπόν; Κατά τη διάρκεια έντονου άγχους και πίεσης το σώμα μας προκαλεί ραγδαία αύξηση των επιπέδων κορτιζόλης, η οποία με τη σειρά της δίνει το σήμα για ευκολότερη αποθήκευση της ενέργειας/ θερμίδων ενώ μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό και να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους ανεβάζοντας τα επίπεδα της ορμόνης ινσουλίνης μετά από ένα γεύμα.
Εφ' όσον συνεχίζεται η πίεση, το σώμα συνεχίζει να κρατά υψηλά τα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα και συνεχίζει να αυξάνεται το αίσθημα της πείνας (είναι και αυτός ο απαραίτητος αλλά αφόρητος, σε πολλούς, καταναγκασμός του εγκλεισμού που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα!). Δυστυχώς λίγοι από μας έχουμε το ψυχικό σθένος να επιλέξουμε ένα φρούτο ή λίγους ξηρούς καρπούς για να ικανοποιήσουμε την πείνα μας.
Αντ’αυτού, ποθούμε γλυκά, αλμυρά, και πλούσια σε λίπη τρόφιμα, τα οποία δρουν στιγμιαία σαν αγχολυτικά αλλά μακροπρόθεσμα διαταράσσουν την βιοχημική ισορροπία του οργανισμού οδηγώντας σε υπερφαγικά επεισόδια και τελικά σε ακόμα χειρότερη διάθεση.
Με θλίβει ειλικρινά η εικόνα των σούπερ μάρκετ με άδεια ράφια από μακαρόνια, φρυγανιές και ζάχαρη! Η τροφή σε περιόδους που οφείλουμε να έχουμε καλή θρέψη πρέπει να είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και όχι σε θερμίδες, περίσσεια ζάχαρη και επεξεργασμένα σιτηρά που μπορούν να κινητοποιήσουν την φλεγμονώδη αντίδραση του οργανισμού και να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα. Γι’ αυτό:
• Αντικαταστείστε τα επεξεργασμένα τροφίμα με φυσικά, μη επεξεργασμένα τρόφιμα βελτιώνοντας την αντίσταση στην ινσουλίνη και περιορίζοντας τις φλεγμονές στο σώμα.
• Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης και φρουκτόζης (μπορεί να μειώσει τους φλεγμονώδεις δείκτες αίματος κατά σχεδόν 30% !!!). Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων: Προσέξτε για συστατικά όπως σακχαρόζη, γλυκόζη, σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη, μαλτόζη και δεξτρόζη.
• Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ.
• Επιλέξτε υδατάνθρακες ολικής αλέσεως: Περιλαμβάνουν βρόμη, ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι και όσπρια.
• Γεμίστε το πιάτο σας με τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν φυσικά να αντισταθμιστεί η φλεγμονή. Αυτά περιλαμβάνουν ξηρούς καρπούς, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, σπόρους, αβοκάντο, λιπαρά ψάρια και ελαιόλαδο.
• Η ανεπάρκεια της βιταμίνης D συνδέεται άμεσα με το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (ARDS). Φαίνεται ότι η πρόσληψή της σε δόσεις 2.500 IU έως 4.000 IU ημερησίως είναι ασφαλής και ιδιαίτερα βοηθητική στα πλαίσια πρόληψης ειδικά στους ηλικιωμένους ασθενείς.
• Ενυδατωθείτε! Η επαρκής ενυδάτωση όχι μόνο βοηθά αλλά είναι κάτι που επιβάλλεται. Είναι το Α και το Ω και αν κρατήσετε μόνο ένα ας είναι αυτό. Τουλάχιστον μισό ποτήρι νερό κάθε μισή ώρα για τη διατήρηση τόσο του κυκλοφορικού συστήματος όσο και του μεταβολισμού των κυττάρων σε καλή κατάσταση.
• Η κατάσταση του εντερικού σωλήνα αποτελεί κλειδί για ένα ισχυρό ανοσοποιητικό. Ένα τρις βακτήρια επηρεάζουν – εκτός από την πέψη και την απορρόφηση – και την πρώτη γραμμή άμυνας του ανθρώπινου οργανισμού. Ενσωματώστε λοιπόν στην διατροφή καλές πηγές προβιοτικών όπως το γιαούρτι, το ξινόγαλα, οι ελιές, το κεφίρ, το προζυμένιο ψωμί καθώς και τα ζυμωμένα λαχανικά, όπως το λάχανο και το τουρσί.
• Αξιοποιήστε δημιουργικά τα τρόφιμα και τις πρώτες ύλες που έχετε στο σπίτι (περιορίζοντας την σπατάλη και τον άσκοπο πανικό στα σούπερ μάρκετ) για να δημιουργείσετε εύπεπτα και θρεπτικά γεύματα για εσάς και την οικογένειά σας.
• Μαγειρέψτε! Είναι η ύψιστη πράξη αυτοφροντίδας και αυτοσυντήρησης, μια από τις αποτελεσματικότερες μεθόδους διαδραστικής ψυχοθεραπείας και ο μόνος τρόπος να ικανοποιήσετε τις ανάγκες σας με τον πιο εξυπηρετικό για την περίσταση τρόπο.
Πρέπει ο καθένας μας να βρει τρόπους να προσαρμοστεί στη ρουτίνα, να βρούμε όλοι μαζί μηχανισμούς για να επιβιώσουμε, να βρούμε αποθέματα ψυχραιμίας και δημιουργικότητας και να βγούμε σωματικά και ψυχολογικά όσο το δυνατόν αλώβητοι.
Αλλά θα αντέξουμε. Και θα τα καταφέρουμε.