top of page
Τεχνητές χρωστικές ουσίες :Όταν το χρώμα κάνει κακό!

Οι χρωστικές ουσίες των τροφίμων αποτελούν ένα συστατικό, το οποίο προστίθεται σε αυτά είτε για να τονώσει το ήδη υπάρχον χρώμα τους, είτε για να τους προσθέσει καινούργιο και συναντώνται κυρίως σε επεξεργασμένες τροφές.

Αυτή η τακτική φυσικά δεν είναι καινούργια, αφού χρησιμοποιείται για την αισθητική βελτίωση του φαγητού εδώ και αιώνες, με τη διαφορά, όμως, ότι παλιότερα οι χρωστικές που χρησιμοποιούνταν ήταν κυρίως φυσικές π.χ. για να πάρει κάποιος κόκκινο χρώμα, χρησιμοποιούσε χυμό από παντζάρι.

Οι σημερινές τεχνητές χρωστικές προέρχονται κυρίως από χημικά και βαφές, είναι εύκολες να κατασκευαστούν με χαμηλότερο κόστος και έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής, με αποτέλεσμα να επιβαρύνουν σημαντικά την υγεία, μακροπρόθεσμα.

Τι μπορεί να προκαλέσει η κατανάλωση τέτοιων τροφών;

Η συνεχής κατανάλωση τέτοιων τροφών που περιέχουν ιδιαιτέρως τοξικά χρώματα, μπορεί να οδηγήσει σε διάφορες σοβαρές διαταραχές όπως:

-Διάφορους τύπους καρκίνου: Η χρωστική Blue 1 είναι μια χρωστική που χρησιμοποιείται συνήθως στα παγωτά, τα γλυκά, τα ποτά και τις διάφορες λιχουδιές που βρίσκουμε σε αρτοποιεία. Γενικότερα, θεωρείται χαμηλού κινδύνου, αλλά στο πλαίσιο μιας μελέτης αποδείχτηκε ότι συνδέεται με την εμφάνιση καρκίνου σε ποντίκια, ενώ μια διαφορετική μελέτη έφερε στο φως αρκετές αποδείξεις ότι η χρωστική Blue 2 που βρίσκεται σε τροφές, ηδύποτα και γλυκά προκαλεί καρκίνο στον εγκέφαλο των ποντικών.

-Υπερδραστηριότητα: Η χρωστική Red 40, που βρίσκεται σε κοινές βαφές και χρησιμοποιείται κυρίως σε σνακ όπως πατατάκια και άλλες τραγανιστές τροφές, έχει βρεθεί ότι προκαλεί υπερδραστηριότητα και ευερεθιστότητα σε παιδιά. Ένα κοινό σύμπτωμα που εμφανίζεται στα περισσότερα παιδιά που είναι ευαίσθητα στην Red 40 είναι ο έντονος θυμός, οι νευρικές κινήσεις, η επιθετικότητα, η αδυναμία συγκέντρωσης και η νευρικότητα. Παρ’ όλο που οι προηγούμενες έρευνες δεν έδειξαν συσχετισμό ανάμεσα στις τεχνητές χρωστικές και στο Σύνδρομο Ελλειμματικής Προσοχής, οι νεότερες μελέτες αναφέρουν ότι τα συνθετικά συντηρητικά και οι τεχνητές χρωστικές επιδεινώνουν τα παραπάνω συμπτώματα.

-Παθήσεις των νεφρών: Η χρωστική Yellow 6 είναι μια από αυτές που χρησιμοποιούνται ευρέως, βρίσκεται στα λουκάνικα, τα γλυκά, τα αναψυκτικά και τα ποτά, τη ζελατίνη και τις διάφορες λιχουδιές που ψήνουμε στο φούρνο κι έχει βρεθεί ότι συνδέεται με την εμφάνιση όγκων στα νεφρά και τα επινεφρίδια και ότι περιέχει μικρές ποσότητες πολλών καρκινογόνων ουσιών.

-Ανδρική στειρότητα: Οι ουσίες Blue 1 και 2 έχουν συνδεθεί με περιπτώσεις ανδρικής στειρότητας σε έναν αρκετά μεγάλο αριθμό μελετών.

-Αποδυνάμωση του ανοσοποιητικού: Μελέτη που διεξάχθηκε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια φανέρωσε ότι οι περισσότερες τεχνητές χρωστικές έχουν αρνητική επίδραση στο ανοσοποιητικό μας σύστημα, το οποίο μας προφυλάσσει από διάφορες ασθένειες, μολύνσεις και φλεγμονές. Η χρωστική καραμέλα που χρησιμοποιήθηκε στη μελέτη, η οποία προστίθεται συχνά σε αναψυκτικά, σάλτσες κ.ο.κ. βρέθηκε ότι έχει αυτή την επίδραση στο ανοσοποιητικό, αν και οι ποσότητες που χρησιμοποιήθηκαν στο πλαίσιο της μελέτης ήταν πολύ μεγαλύτερες από αυτές που χρησιμοποιούνται συνήθως στις τροφές.

-Άλλες επιπλοκές: Η χρωστική Yellow 5, που χρησιμοποιείται σε σνακ, δημητριακά, μαρμελάδες, γλυκά κ.λπ., μπορεί να δημιουργήσει αλλεργικές αντιδράσεις, άσθμα, ημικρανίες, θολή όραση, άγχος και προβλήματα συμπεριφοράς.

 

Πώς μπορείτε να αποφύγετε τους κινδύνους των τεχνητών χρωστικών;

Όπως μπορεί να γίνει εύκολα αντιληπτό, τεχνητές χρωστικές ουσίες βρίσκονται σχεδόν σε όλα τα επεξεργασμένα τρόφιμα: δημητριακά πρωινού, επιδόρπια γιαουρτιού, κέικ, σνακς, σούπες, κρεατοπαρασκευάσματα...

Τί μπορείτε να κάνετε για να προφυλαχτείτε από αυτές ;

- Μάθετε τους εχθρούς σας  ....Διαβάστε τις ετικέτες προσεκτικά πριν αγοράσετε τα διάφορα προϊόντα και αν έχουν τεχνητά χρώματα, ειδικά Red 3, Red 40, Yellow 5, Yellow 6, Blue 1, Blue 2, Green 3 και Orange B, καλύτερα να τις αποφύγετε. Μερικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διάφορες περίεργες ονομασίες όπως Allura Red AC αντί για Red 40, ερυθροσίνη αντί για Red 3, ταρτραζίνη αντί για Yellow 5 και ινδιγοτίνη αντί για Blue 2.

-Δώστε στα παιδιά περισσότερες τροφές ολικής άλεσης και αποφύγετε ή περιορίστε την κατανάλωση επεξεργασμένων τροφών στο διατροφικό τους πρόγραμμα.

-Αποφύγετε ή περιορίστε τις τροφές των οποίων το χρώμα σας φαίνεται πολύ λαμπερό κι έντονο.

-Όταν ψωνίζετε φρούτα, λαχανικά ή ψάρι, επεξεργαστείτε πρώτα το προϊόν πριν το αγοράσετε και ψάξτε για σημάδια που μπορεί να αποδεικνύουν ότι η τροφή έχει εμπλουτιστεί με διάφορες τεχνητές ουσίες. Δεν είναι λίγοι οι έμποροι που προσθέτουν τεχνητές χρωστικές για να κάνουν το τρόφιμο να μοιάζει φρέσκο και πιο νόστιμο, γι’ αυτό γίνετε λίγο καχύποπτοι με τα φρούτα και τα λαχανικά που μοιάζουν πολύ χρωματιστά.

-Γενικότερα, όσο μπορείτε αποφύγετε να αγοράζετε επεξεργασμένες τροφές με τεχνητά χρώματα και έχετε υπόψη σας ότι όταν χρησιμοποιούνται τέτοιες χρωστικές, συνήθως ξεπερνούν τις επιτρεπτές ποσότητες, ενώ μελέτες παγκοσμίως έχουν δείξει ότι πολύ συχνά οι χρωστικές που χρησιμοποιούνται δεν είναι εγκεκριμένες.

Η γνώση είναι δύναμη και σε αυτή την περίπτωση η γνώση είναι υγεία!!!

bottom of page